Άνοια - η Ψυχή στο Κενό

 

Πριν λίγες μέρες είδα την ταινία "Aκόμη, η Άλις" (Still Alice). Αναφέρεται στην ζωή μιας πολύ δημιουργικής γυναίκας που προσβλήθηκε από Aλτσχάιμερ και μετά από κάποιο χρονικό διάστημα είχε μετατραπεί σε φυτό, χωρίς μνήμες Ξαναγύρισε στην παιδική ηλικία. Αντίθετα όμως με την πορεία ανατροφής ενός παιδιού, που γνωρίζουμε ότι θα βελτιωθεί μεγαλώνοντας, στη νόσο αλτσχάιμερ το αδιέξοδο είναι απόλυτο.

Ανατριχιαστικό!

Αναρωτιέμαι αν υπάρχει χειρότερος θάνατος από το σβήσιμο των αναμνήσεων, υπάρχει χειρότερος θάνατος από το να βρίσκεται η ψυχή στο κενό ;

Πόσος αβάσταχτος πόνος έχει πλημμυρίσει την ψυχή που υποχρεώνει τον εγκέφαλο να σβήσει μνήμες ;;

Mία έκθεση στο Science News (2005) δείχνει ότι το πολύ πρώιμο στρες (ανεπαρκής φροντίδα και αγάπη ) στα ζώα μπορεί να αλλοιώνει τον εγκέφαλο και να εξουθενώνει την μνήμη ίδιο συμβαίνει και στους ανθρώπους

Ο διάσημος νευροεπιστήμονας Karl H.Pribram ανακάλυψε ότι, όταν παρατηρούμε για πρώτη φορά κάτι, συγκεκριμένες συχνότητες αντηχούν ανάμεσα στους νευρώνες μέσα στον εγκέφαλο, πιο κάτω από την συνειδητή επίγνωση μας. Αυτοί οι νευρώνες στέλνουν πληροφορίες σε άλλα ενδιαφερόμενα μέρη του εγκεφάλου για να διαμορφώσουν την ανάμνηση. Ο εγκέφαλος επεξεργάζεται την πληροφορία με την στενογραφία μοτίβων της συχνότητας των κυμάτων και τα διασκορπίζει σε όλο τον εγκέφαλο σ’ ένα κατανεμημένο δίκτυο. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο η ανάμνηση αποθηκεύεται και ανακτάται. Ουσιαστικά ο εγκέφαλος είναι αναλυτής συχνοτήτων. Όταν η συντονισμένη πληροφορία προοιωνίζει αφόρητο πόνο ,η επαφή διακόπτεται.

Ο αριστερός εγκέφαλος λέει : δεν θέλω να έχω καμία επαφή με κάποιον που με πληγώνει.

Ο δεξιός εγκέφαλος ικετεύει : Σε ικετεύω, έχω ένα απίστευτο φορτίο εδώ, αν μπορείς να με βοηθήσεις λιγάκι.

Αλλά όχι, οι ανασταλτικοί νευροδιαβιβαστές καλούνται σε δράση για να εμποδίσουν την απευθείας επικοινωνία από δεξιά.

Ακόμη και πριν την γέννα το στρες το οποίο ανεβάζει τα σημεία ρύθμισης των στρεσογόνων ορμονών, επηρεάζει τον ιππόκαμπο που ακόμα αναπτύσσεται. Τα αποτελέσματα φαίνονται 50 χρόνια μετά (άνοια, αλτσχάιμερ). Όσο περισσότερο απωθούμε τα συναισθήματα μας τόσο πιο επιρρεπείς είμαστε σε σωματικές, ψυχολογικές, ν ο η τ ι κ έ ς ασθένειες.

Δεν μπορούμε να είμαστε υγιείς όσο τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση.

Οι εγκεφαλικές νόσοι έχουν αυξηθεί ανησυχητικά και εμφανίζονται ολοένα και σε μικρότερες ηλικίες ,σε άτομα κάτω των 55 ετών όπως η Alice. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια επιδημία, η οποία σαφώς επηρεάζεται από τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές αλλαγές.

Η φθορίωση του νερού, οι αεροψεκασμοί της ατμόσφαιρας με αλουμίνιο (πειράματα για τον έλεγχο του καιρού), το συνεχές άγχος της ζωής των μεγαλουπόλεων, τα συντηρητικά τροφίμων, η απομάκρυνση από την μεσογειακή δίαιτα είναι μερικοί σημαντικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην εξάπλωση της επιδημίας.

Η υγεία του νευρικού συστήματος που περιλαμβάνει τον εγκέφαλο, την στήλη, τα ζεύγη των νωτιαίων και εγκεφαλικών νεύρων, καθώς και τις αυτόνομες λειτουργίες, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ποιότητα του αίματος.

Οι περισσότερες παθήσεις του νευρικού συστήματος οφείλονται σε αιματολογικές ανεπάρκειες, οι οποίες προκαλούνται από ηπατικές δυσλειτουργίες και επακόλουθη συσσώρευση άχρηστων αποβλήτων στην εντερική οδό πχ τα ηπατικά κύτταρα μετατρέπουν το γλυκογόνο (σύνθετο σάκχαρο) σε γλυκόζη, η οποία μαζί με το οξυγόνο και το νερό αποτελεί την σημαντικότερη θρεπτική ουσία για το νευρικό σύστημα. Οι χολόλιθοι στο ήπαρ μειώνουν αυτόν τον εφοδιασμό με αποτέλεσμα το άτομο να βιώνει έντονη κυκλοθυμία και συναισθηματικό στρες.

Η κακή λειτουργία του ήπατος επηρεάζει ακόμη, τα αστροκύτταρα (αστεροειδή νευρογλοιακά κύτταρα ), τα οποία αποτελούν τον βασικό ιστό στήριξης του κεντρικού νευρικού συστήματος. Αυτό έχει ως συνέπεια να εμφανίζεται απάθεια, αποπροσανατολισμός, κώμα κλπ.

Τα αζωτούχα βακτηριακά απόβλητα που απορροφώνται από το παχύ έντερο μπορεί να φτάσουν στα εγκεφαλικά κύτταρα μέσω του αίματος αν δεν αποτοξινωθούν στο ήπαρ. Αν οι νευρώνες του εγκεφάλου δεν τρέφονται επαρκώς, ο νευρικός ιστός ατροφεί κι αυτό προκαλεί άνοια ή αλτσχαϊμερ.

Οι βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία που διατηρούν υγιή τον εγκέφαλο είναι : το σύμπλεγμα των βιταμινών Β, παντοθενικό οξύ, ινοσιτόλη, νιασίνη (κοτόπουλο, ψάρι, αυγά, φύτρο σταριού, όσπρια, αναποφλοίωτα δημητριακά, μελάσσα, μαγιά μπύρας, μανιτάρια, σολωμός, εσπεριδοειδή, ξηροί καρποί, πράσινα λαχανικά, βασιλικός πολτός, γύρη μέλισσας),

βιταμίνη D (μουρουνέλαιο, λίπη, βούτυρο, ρέγκα, σαρδέλες, κρόκος αυγού, τόνος ).

βιτ. Ε (ξηροί καρποί, αυγά, μελάσσα, φύτρο σταριού, γλυκοπατάτες, σκουροπράσινα λαχανικά )

βιτ. C (Ντομάτες, πιπεριές, εσπεριδοειδή, φύτρα αλφάλφα, παπάγια, πεπόνι, μπρόκολα,φράουλες)

Ασβέστιο (Γάλα ,τυρί φυλλώδη πράσινα λαχανικά ,γιαούρτι ,αμύγδαλα, χουρμάδες ,μέλι ,αυγά)

Κάλιο, μαγγάνιο, μαγνήσιο, πυρίτιο, θείο, σίδηρο, ιώδιο, ψευδάργυρος, φώσφορος, μαγγάνιο (όσπρια, χουρμάδες, μπανάνες ,μανιτάρια, βερύκοκα, δημητριακά, όσπρια, σταφύλια, ροδάκινα, ξηροί καρποί, κολοκυθόσποροι, ηλιόσποροι, κεχρί, φαγόπυρος, σουσάμι, μήλα, καρότα, μπανάνες, σέλινο, μαϊντανός κλπ)

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Μισούρι λένε ότι μια θρεπτική ουσία που βρίσκεται στο σκόρδο προστατεύει από εγκεφαλικές ασθένειες όμως η πιο σημαντική προστασία του εγκεφάλου είναι η μ ε σ ο γ ε ι α κ ή δίαιτα.

To μυστικό για την ψυχοπνευματική μας υγεία είναι η εντολή του Ιησού ¨αγαπάτε τους εχθρούς σας¨. Δυστυχώς οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι ¨οι εχθροί¨ είναι κομμάτια του εαυτού μας που δεν αντέχουμε να τα δούμε και γι αυτό τα προβάλλουμε πάνω στους άλλους. Ο ¨ΑΛΛΟΣ¨ είναι ο καθρέφτης μας.

 

Τα συναισθήματα που απωθούμε εκδηλώνονται ως αρρώστιες. Η ασθένεια είναι η έσχατη προσπάθεια της πονεμένης ψυχής μας να αποκτήσουμε συνείδηση δηλ. να γίνουμε όπως δίδασκε ο Αριστοτέλης, ά ν θ ρ ω π ο ι.

 

Καλλιόπη Πατέντα