ΛYXNIAΣ  ΣΒΗΣΘΕΙΣΗΣ,

 

ΠΑΣΑ ΓΥΝΗ OMOIA

 

 

Τι σχέση έχει το διήγημα του Βοκκάκιου ¨ Το πάθημα του επισκόπου ¨ με τον κυνικό φιλόσοφο Διογένη ;;

 

Είναι απλό, ο Βοκκάκιος εμπνεύστηκε την ιστορία από τους ¨βίους των φιλοσόφων ¨ του Διογένη Λαέρτιου όπου στο στ΄ βιβλίο του αναφέρεται στο βίο του Διογένη του κυνικού φιλοσόφου και περιγράφει την παρακάτω ιστορία:

Ο Διογένης ζούσε στην Κόρινθο την εποχή που ήταν διάσημη εκεί η εταίρα Λαϊς. Σύμφωνα με μαρτυρία του Προπέρτιου ¨ ήταν τόσο όμορφη που όλη η Ελλάδα έλιωνε από πόθο μπροστά στην πόρτα της ¨. Πολλοί ζωγράφοι την είχαν ως πρότυπο.

Ήταν πανέμορφη, καλλιεργημένη και πάμπλουτη. Είχε σχέση με τους επιφανέστερους και πλουσιότερους Έλληνες που πήγαιναν στην Κόρινθο να την γνωρίσουν. Ανάμεσα στους πελάτες της ήταν και ο μαθητής του Σωκράτη, Αρίστιππος ιδρυτής της ηδονιστικής σχολής.

 

Ο Αρίστιππος ήταν ρεαλιστής. Όταν κάποτε του είπαν ότι η Λαϊς δεν τον αγαπάει απάντησε ¨Και τα ψάρια και το κρασί δεν με αγαπάνε αλλά εγώ τα απολαμβάνω ¨.

Ο Διογένης στην αρχή δεν έδινε καμία σημασία στη Λαϊδα και όταν κάποιος φίλος του τον ρώτησε γιατί δεν την επισκέφτηκε αυτός απάντησε ¨Δεν αγοράζω με 10.000 δρχ κάτι για το οποίο θα μετανιώσω ¨.

10.000 δραχμές ισοδυναμούσαν με 12 κιλά αργύρου δηλ περίπου 2.000 ευρώ !!

 

Η Λαϊς όταν έμαθε την απάντηση του πειράχτηκε και αποφάσισε να τιμωρήσει τον φιλόσοφο που περιφρονούσε την γοητεία της. Τον πλησίασε και του υποσχέθηκε μία δωρεάν νύχτα μαζί της. Ο Διογένης μη έχοντας να χάσει κάτι, συμφώνησε.

Η Λαϊς τον υποδέχτηκε σ΄ ένα σκοτεινό δωμάτιο και στη θέση της έβαλε μια άσχημη υπηρέτρια της από την οποία ο φιλόσοφος δέχτηκε τις θωπείες που του υποσχέθηκε η Λαϊς. Το επόμενο πρωί διαπίστωσε το πάθημα του το οποίο η Λαϊς είχε φροντίσει να το μάθει όλη η Κόρινθος.

 

Ο Φιλόσοφος απτόητος απάντησε ¨λύχνου σβησθέντος πάσα γυνή Λαϊς ¨ !!

 

Μετά από αυτό το περιστατικό η Λαϊς μετανιωμένη  ξαναδέχτηκε τον Διογένη αυτοπροσώπως και χωρίς χρήματα.

 

Με την ευκαιρία ας δούμε πως βγαίνει η λέξη ¨χαμαιτυπείον¨ που σήμερα σημαίνει πορνείο ή καταγώγιο. Οι πόρνες που ψάρευαν τους πελάτες τους κάνοντας πεζοδρόμιο όπως θα λέγαμε σήμερα φορούσαν σανδάλια στις σόλες των οποίων ήταν σκαλισμένα ανάγλυφα  τα γράμματα ΥΟΠΕ  και όταν βάδιζαν στα στρωμένα με άμμο ή χώμα δρομάκια των αλσών τυπώνονταν ανάποδα και διαβαζόταν  ΕΠΟΥ (=ΑΚΟΛΟΥΘΑ).

 

Ο πελάτης διαβάζοντας την λέξη την ακολουθούσε στο χώρο της.

Από την ¨ τύπωση χαμαί ¨βγήκε το χαμαιτυπείον

 

 

 

ΠΗΓΗ

ΒΙΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΩΝ ΔΙΟΓΕΝΗΣ Ο ΚΥΩΝ

ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΙΧΑΝ ΤΗΝ ΠΛΑΚΑ ΤΟΥΣ Δ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

 

Επιμέλεια

Καλλιόπη Πατέντα