Ηχοθεραπεία

 

Οι Αρχαίοι Έλληνες είναι οι πρόδρομοι της Μουσικοθεραπείας.
Μόνο αυτοί απ όλους τους αρχαίους λαούς την χρησιμοποίησαν συστηματικά για την θεραπεία σωματικών και ψυχικών παθήσεων.
Ο Πυθαγόρας θεωρείται πως ανακάλυψε την αριθμητική σχέση των δονήσεων 2 ήχων ενός διαστήματος. Μερικές απλές σχέσεις όπως π.χ. μεταξύ των φθόγγων μιας οκτάβας τις θεωρεί "αρμονικές", όντας βέβαιος ότι και στο σύμπαν ισχύουν παρόμοιοι κανόνες (π.χ. μεταξύ των τροχιών των πλανητών) καθώς και μέσα στην ανθρώπινη ψυχή.
Το σύμπαν, η ανθρώπινη ψυχή κι η μουσική διέπονται από τις ίδιες αρμονικές αρχές.
Εάν η ισορροπία των αντιθέσεων στην ψυχή διαταραχθεί, προκύπτουν ψυχικές ασθένειες.
Η μουσική μπορεί να επαναφέρει την αρμονία της ψυχής. Ο Πλάτωνας δίδασκε ότι η μουσική δεν δόθηκε στον άνθρωπο για να διασκεδάζει τις αισθήσεις του αλλά για να γαληνεύει τα βάσανα της ψυχής και του σώματος.
Ο Αριστοτέλης υποστήριζε ότι η συγκίνηση που προκαλεί η μουσική μπορεί να διώξει κάθε ψυχολογική ένταση.
Ο Ασκληπιός χρησιμοποίησε την μουσική για την θεραπεία των νευρώσεων.
Ο Αμερικανός μουσικοθεραπευτής Dr. Arthur W. Harvey διδάσκει ότι η αρρώστια είναι δυσαρμονία της κατάστασης δόνησης του ανθρώπου.
Μουσική η οποία είναι συνεχώς δυνατή και γρήγορη μπορεί να προκαλέσει συντονισμό με το συμπαθητικό σύστημα και να έχει ως αποτέλεσμα υπερβολική παραγωγή αδρεναλίνης. Αυτό έχει ως συνέπεια να νιώθουμε υπερένταση ή ακόμα αποδυνάμωση της ενέργειάς μας.
Αντίθετα η μουσική που είναι πιο αργή από τον χτύπο της καρδιάς κι όχι δυνατότερη από 70 ντεσιμπέλ έχει θετική επίδραση στην υγεία μας.
Ομοιόμορφες ακολουθίες ήχων με υψηλή μονοτονία μπορούν να μειώσουν το άγχος και την επιθετικότητα. Αυτές οι σωματικές αντιδράσεις έχουν ως αποτέλεσμα μια κατά 20 φορές πιο δυνατή χαλάρωση, η οποία αποτελεί ιδανική προϋπόθεση για κάθε είδους θεραπείας.
Θιβετιανές ηχογαβάθες
Πολλοί αναρωτιούνται πώς οι ηχογαβάθες από το Θιβέτ έχουν τόσο ισχυρή επίδραση πάνω στο σώμα, που το χαλαρώνουν και το ενεργοποιούν.
Η απάντηση βρίσκεται στο ιδιαίτερο φάσμα ήχων των ηχογαβαθών.
Ο συντονισμός είναι η βάση της θεραπείας μέσω του ήχου και της μουσικής επειδή η αρχή στην ακουστική του συντονισμού δεν ισχύει μόνο για τα όργανα μουσικής αλλά και για το ανθρώπινο σώμα. Όταν τα κύματα ήχου εισέλθουν στο σώμα, τα ζωντανά κύτταρα αρχίζουν κι αυτά να δονούνται και προσπαθούν να επαναφέρουν και να ενδυναμώσουν την κατάσταση υγείας.
Οι συχνότητες των τόνων των ηχογαβαθών διευκολύνουν τον εγκέφαλο στην ελάττωση της ταχύτητας του ρυθμού εργασίας του. Ο εγκέφαλος μεταβαίνει από την κατάσταση Βήτα στην Άλφα ή ακόμα και στην περιοχή Θήτα, η οποία εμφανίζεται μόνο κατά την διάρκεια του ύπνου και του βαθύ διαλογισμού.
Όταν φοβόμαστε, ο εγκέφαλος βρίσκεται στην κατάσταση Βήτα. Ο φόβος σχετίζεται και με την επιθετικότητα (γρήγορα κύματα Βήτα). Οι βόμβοι της ηχητικής σύστασης των γαβαθών βοηθούν τον εγκέφαλο να μεταβεί από την κατάσταση Βήτα στην Άλφα. Εξωτερικά αυτό γίνεται φανερό ως καθησύχαση κι ανακούφιση από φόβους κι εντάσεις.
Ψυχολογικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι ο φόβος μειώνει την ευφυΐα του ανθρώπου.
Μέσω της ηχοθεραπείας το άτομο χαλαρώνει. Όταν είμαστε χαλαροί το ίδιο το σύστημά μας αναλαμβάνει να θεραπεύσει οποιαδήποτε δυσαρμονία υπάρχει στα εσωτερικά μας όργανα.
Επομένως μέσω της ηχοθεραπείας μπορούμε να είμαστε υγιείς, χαρούμενοι, ευφυείς, δημιουργικοί και σε επαφή με τον εαυτό μας και το Σύμπαν.